Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


Να μετονομασθεί ο δήμος Μουζακίου σε δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κατά το «Β΄ Καποδίστρια», με τη συνένωση και άλλων Δήμων στο νέο διευρυμένο Δήμο. Η πρωτοβουλία μου να εκφράσω την επιθυμία, αλλά πιστεύω πως εκφράζω το σύνολο των δημοτών, έγκειται ότι θεωρώ καθήκον μου να ζητήσω απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την μετονομασία του δήμου Μουζακίου σε δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Η σπηλιά που γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης στο Μαυρομμάτι.

Συνδημότισσες και συνδημότες θα ήθελα να σας γνωρίσω αλλά και να προτείνω τα ακόλουθα:

Το έτος 1997, με το Ν. 2539/97, για πρώτη φορά ύστερα από το 1912 (ν. Δ.Ν.Ζ.), επήλθε μια βαθιά τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας μας με την εφαρμογή του προγράμματος “Ιωάννης Καποδίστριας”, το οποίο προέβλεπε την αναγκαστική συνένωση των μέχρι τότε λειτουργούντων δήμων και κοινοτήτων. Οι δήμοι και οι κοινότητες από τον αριθμό 5.775 (457 και 5.318 αντίστοιχα) συνενώθηκαν και περιορίστηκαν στον αριθμό 1033 (900+133 αντίστοιχα). Στο νομό μας δημιουργήθηκαν 20 νέοι δήμοι και μία κοινότητα.

Μία από τις προϋποθέσεις του νέου δήμου ήταν και η ονομασία του. Με το πρόγραμμα αυτό, μερικοί δήμοι και κοινότητες, φρόντισαν και πέτυχαν να δώσουν ως όνομα στο νέο (καποδιστριακό) δήμο, το όνομα κάποιου από τους νυν οικισμούς των Ο.Τ.Α. και συγκεκριμένα το όνομα του παλιού και μοναδικού δήμου της περιοχής, το Μουζάκι.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι νέοι δήμοι προτίμησαν να δώσουν το όνομα ενός διακεκριμένου προσώπου, της ευρύτερης περιοχής του δήμου, που «βρίσκεται» μέσα στα όριά του.

Θέλοντας έτσι να τιμήσουν αυτή τη διακεκριμένη προσωπικότητα του τόπου τους που συνέβαλε τα μέγιστα στη πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας (ενδεικτικά σας αναφέρω το δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου του νομού Χανίων, που προήλθε από το δήμο Μουρνιών και την κοινότητα Νεροκούρου) και πολλοί άλλοι Ο.Τ.Α. άλλων νομών της χώρας).
Οι αγωνιστές του 1821, όπως και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαυρομμάτι, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς.

Κι όμως, ο δήμος Μουζακίου θα μπορούσε να ονομαστεί “Δήμος Γ. Καραϊσκάκη”, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για αυτό το σπουδαίο τέκνο της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21, μιας και η γενέτειρά του βρίσκεται χωροταξικά στα όρια του Δήμου και στο χωριό Μαυρομμάτι, απ΄όπου και γεννήθηκε, στην περίφημη Σπηλιά του Καραϊσκάκη, υπεράνω μικρο τοπικιστικών αντιλήψεων και αντιζηλιών.
Ως κάτοικοι του νέου καποδιστριακού Δήμου, απολέσαμε την ευκαιρία να δώσουμε το όνομα αυτού του νέου «Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης» όπως τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς, και έχουμε την τύχη εμείς να ζούμε ελεύθεροι, κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Πιστεύω, πως δε φτάνει το μελάνι να γράψω για τους λόγους που επιβάλεται να ονομάσουμε το νέο διευρυμένο δήμο που θα προκύψει από τον ερχόμενο «δεύτερο Καποδίστρια» Γ. Καραϊσκάκη. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτόν τον διακεκριμένο πρόγονό μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ισχύοντος δημοτικού ή κοινοτικού κώδικα (Π.Δ. 410/95 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα), η μετονομασία δήμων και κοινοτήτων και συνοικισμών γίνεται με διάταγμα, ύστερα από πρόταση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου και σύμφωνα γνώμη του συμβουλίου τοπωνυμιών.

Εν όψει της επικείμενης συνένωσης του δήμου μας με άλλους όμορους δήμου με έδρα το Μουζάκι, με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, κατοίκου και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του δήμου Μουζακίου, λαβαίνω την πρωτοβουλία να προτείνω τη μετονομασία του δήμου Μουζακίου σε δήμο Γ. Καραϊσκάκη. Η προτεινόμενη μετονομασία συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της διατήρησης εις το διηνεκές, η μνήμη του Γ. Καραϊσκάκη.

Γι΄ αυτό καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , τους νυν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, που θα δημιουργήσουν αυτόν το νέο μεγαλύτερο δήμο, στο όνομα του γνήσιου τέκνου της πατρίδας μας Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ας γίνει η μετονομασία αυτή μια δάδα μνήμης και αναγνώρισης αυτού του άξιου τέκνου της περιοχής μας αλλά και ολόκληρου του έθνους μας, η οποία θα φωτίζει την ιστορία και συγκεκριμένα τα ίχνη της ευρύτερης περιοχής, όπου άφησε ανεξίτηλα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.


Με τιμή,
Κώστας Η. Γώγος

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αίτημα σας είναι εντελώς άτοπο για τους παρακάτω λόγους:
1) Υπάρχει ήδη Δήμος Γ. Καραϊσκάκη στο Νομό Άρτας.
2) Ο τόπος γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη αμφισβητείται με πιθανότερο την Σκουληκαριά Άρτας, όπου βρίσκεται και το μοναστήρι που λέγεται ότι τον γέννησε η καλόγρια Ζωή Ντιμισκή. Γι' αυτόν τον λόγο ονομάστηκε έστι ο Δήμος στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Σκουληκαριά Άρτας.

Σε κάθε περίπτωση ως εκπαιδευτικός έπρεπε να κάνετε κάποια έρευνα προτού αναρτήσετε την ιστοσελίδα σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΟΣ είπε...

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ,
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΞΑΝΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ,
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΗ ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ ΑΡΤΑΣ ΤΟΤΕ ΔΕ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ!!!!!!!!!!

ΚΩΣΤΑΣ Η. ΓΩΓΟΣ είπε...

Κύριοι,
Σεβαστές οι απόψεις σας, πλην όμως λανθασμένες.
1. Η ονομασία κάθε δήμου δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει και σε άλλο νομό το ίδιο όνομα (π.χ. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ)
2. Γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας και όχι η Σκουλικαριά, απ΄ όπου έλκει την καταγωγή του εκ μητρός.
Σε όλες τις περιπτώσεις το έχω ψάξει, ακόμα περισσότερο ως δάσκαλος, το οποίο διδάσκω στους μαθητές μου.

Ανώνυμος είπε...

Αν είστε τόσο σίγουρος για την καταγωγή, πώς εξηγείτε ότι στη wikipedia (νομίζω η πιο έγκυρη εγκυκλοπαίδεια στο Internet) αναφέρει: "Γεννήθηκε στη Σκουληκαριά της Άρτας ή σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας τo 1782 και ήταν νόθος γιος του αρματολού του Βάλτου Δημήτρη Ίσκου ή Καραΐσκου, από τη Δούνιστα (σημερινός Σταθάς Αιτωλοακαρνανίας) και της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά, ανηψιάς του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα." Άρα απ' ότι νομίζω υπάρχει θέμα αμφισβήτησης για τον ακριβή τόπο γέννησης (κάτι σαν τον τόπο γέννησης του Ομήρου που τον διεκδικούσαν 7 πόλεις). Αν λάβει κανείς υπόψη και τις φήμες ότι οι παλιότερες γενιές είχαν διδαχθεί στο σχολείο τη Σκουληκαριά Άρτας και αυτό άλλαξε από έναν Υπουργό της Χούντας που καταγόταν από το χωριό σας, νομίζω ότι η ζυγαριά κλίνει προς τη Σκουληκαριά. Σε κάθε περίπτωση, σας προσκαλώ αφού λέτε ότι το έχετε ψάξει ως δάσκαλος (από μόνο του αυτό δεν είναι επιχείρημα) να παρουσιάσετε αποδείξεις για τον έναν ή τον άλλον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, αλλιώς ονομάζεται ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών και αλλιώς ο Δήμος Ηρακλείας Άρτας. Η διαφορά είναι στον τόνο. Ελπίζω να μην το γράψατε στα κεφαλαία προηγουμένως από σκοπιμότητα. Κάλο είναι να είμαστε ακριβείς σ' αυτά που γράφουμε.

ΚΩΣΤΑΣ Η. ΓΩΓΟΣ είπε...

Αγαπητέ Χρήστο,
Θα σου παραθέσω μερικές πηγές για τη γέννηση του Καραϊσκάκη στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας.

Στο Μαυρομμάτι φέρνουν γεννημένο τον Καραϊσκάκη:
1. ο Xριστόφορος Περραιβός, συναγωνιστής του ήρωά μας και Θεσσσαλός,
2.ο Χρήστος Βυζάντιος, συμπολεμιστής κι αυτός του Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι και στον Πειραιά, αξιωματικός του τακτικού στρατού κι έπειτα καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,
3.ο ποιnτής Aντωνιάδnς,
4.ο Χρηστοβασίλης,
5.ο Δnμ. Λουκόπουλος,
6.n Σίτσα Καραϊσκάκη,
7.ο Τάκης Λάππας,
8.ο Δnμ. Φωτιάδης,
9.ο Σωτ. Πατατζής,
10.ο Χρ. Στασινόπουλος,
11.n Μεγάλη Ελληνική 'Eγκυκλoπαίδεια
12.παραλείπω τους ξένους συγγραφείς που τον γνώρισαν κι έγραψαν γι΄ αυτόν όλοι ότι ήταν Θεσσαλός,
13.Επίσης όλα τα σχολικά εγχειρίδια γράφουν ως γενέτειρα το Μαυρομμάτι και όχι τη Σκουληκαριά Άρτας.
14.ο απόγονος του Καραϊσκάκη, Λεωνίδας Καραϊσκάκης, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθη επίτιμος δημότης Δήμου Μουζακίου. Και άλλες πολλές πηγές.

Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη πως ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι στέκεται n απόφαση της Επιτροπής από τα φωτισμένα μυαλά του τόπου μας, που παίρνοντας απάνω της, στα 1927, να οργανώσει τις πανηγυρικές εκδnλώσεις για τα εκατόχρονα του αγωνιστή, όρισε τόπο γεννήσεώς του το Μαυρομμάτι.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, ο Πρύτανnς του Πανεπιστήμιου, Υπουργοί, ο Aρχnγός του ΓΕΣ, οι πρόεδροι του «Παρνασσού» και άλλων φιλολογικών σωματείων και οργανώσεων, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Εκδoτών και Διευθυντών του nμερnσίου τύπου τnς πρωτεύουσας και των δημοσιογράφων, όπως και άλλα φωτισμένα μυαλά, που αποτελούσαν την Επιτροπή, δεv ήταν, -όχι-, άνθρωποι να πάρουν έτσι στο άψε-σβήσε μία απόφαση. Mελέτησαν καλά το ζήτημα, είδαν πού πέφτει το δίκαιο και όρισαν πατρίδα του ήρωα το Μαυρομμάτι. Και για να τιμήσουν ακόμη περισσότερο τον τόπο, πήραν στην Επιτροπή και βουλευτές της Καρδίτσας.

Αν δεν ήταν σίγουροι πως αυτό που κάνουν είναι σωστό, θα το αποφάσιζαν;
Όχι, βέβαια.
Πρώτος ο εγγονός του αγωνιστή, ο Γιώργος, θα τους εμπόδιζε, μα δεν το έκανε. Αντίθετα, πήρε κι αυτός μέρος στις γιορτές. Και τότε ήταν, πού μίλησε έξω από τη Σπηλιά του Μαυρομματίου, χαρακτηρίζοντάς τη «χώρον ίερόν», το Μαυρομμάτι «πάτριον--έδαφος» και τους Θεσσαλούς «άγαπητούς συμπατριώτες».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μάνα του, Ζωή Διμισκή, καταγόταν από τη Σκουληκαριά. Να είναι περήφανοι, γιατί ο τόπος δώρισε στη σκλαβωμένη πατρίδα μας τη μάνα του 'Ηρωα. Όπως και εμείς είμαστε περήφανοι, γιατί γεννήθηκε στην ιστορική Σπηλιά του χωριού μας.

ΚΩΣΤΑΣ Η. ΓΩΓΟΣ είπε...

Όσον αφορά τις διπλονομασίες,
σου παραθέτω μερικές:

Δήμος Αγίας Παρασκευής
Νομαρχία Αθηνών
Νομαρχία Κοζάνης
Νομαρχία Λέσβου

Δήμος Αγίου Δημητρίου
Νομαρχία Αθηνών
Νομαρχία Ιωαννίνων

Δήμος Ηρακλείου
Νομαρχία Αθηνών
Νομαρχία Ηρακλείου

Δήμος Καλλιθέας
Νομαρχία Αθηνών
Νομαρχία Δωδεκανήσου
Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Δήμος Νέας Ιωνίας
Νομαρχία Αθηνών
Νομαρχία Μαγνησίας

Δήμος Ηρακλείας
Νομαρχία Αρτας
Νομαρχία Σερρών

Δήμος Αγίου Γεωργίου
Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Νομαρχία Κέρκυρας
Νομαρχία Φθιώτιδας

Δήμος Φιλοθέης
Νομαρχία Άρτας
Νομαρχία Αθηνών

Δήμος Εγνατίας
Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Νομαρχία Ιωαννίνων

Δήμος Περάματος
Νομαρχία Ιωαννίνων
Νομαρχία Πειραιά

Δήμος Αγίων Αναργύρων
Νομαρχία Καστοριάς
Νομαρχία Αθηνών


Δήμος Νεάπολης
Νομαρχία Λασιθίου
Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας
Νομαρχία Κοζάνης

Δήμος Φερών
Νομαρχία Έβρου
Νομαρχία Μαγνησίας

Δήμος Αυλώνος
Νομαρχία Αν. Αττικής
Νομαρχία Εύβοιας
Νομαρχία Μεσσηνίας

Δήμος Ιθώμης
Νομαρχία Καρδίτσας
Νομαρχία Μεσσηνίας

Αυτά τα ολίγα...

Ανώνυμος είπε...

Για τις διπλοονομασίες έχεις απόλυτο δίκιο. Για τον τόπο γέννησης όμως δεν με πείθεις... Οκ, δεν θα το συνεχίσω αλλά περίμενα αποδείξεις, παραπομπές σε συγγράμματα κλπ., αυτά που γράφεις είναι πολύ ποιητικά. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, οι διπλοονομασίες που αναφέρεις συμβαίνουν επειδή οι τοποθεσίες έχουν το ίδιο όνομα (π.χ. Ηράκλειο), και όχι για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή, μου φαίνεται κουφό να ονομάζουν Δήμο Γ. Καραϊσκάκη έναν δήμο στην Καρδίτσα επειδή γεννήθηκε ο Καραϊσκάκης εκεί, απ' τη στιγμή που έχουν ονομάσει έτσι έναν δήμο στην Άρτα για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Ωστόσο, παραδέχομαι ότι με τάπωσες με όλες τις διπλονομασίες που βρήκες. Αυτά.

ΚΩΣΤΑΣ Η. ΓΩΓΟΣ είπε...

To οξύμωρο στην ονομασία είναι ότι, η πιστοποιημένη και ανγνωρισμένη τοποθεσία γέννησης από το κράτος είναι το Μαυρομμάτι Καρδίτσας ενώ την ονομασία του Δήμου τους την έδωσαν οι αρτινοί, προς τιμή τους φυσικά.

Θα σου φέρω παράδειγμα τους Σκοπιανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Μέγα Αλέξανδρος γεννήθηκε στα Σκόπια και ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες. Λυπηρό δε σου ακούγεται;

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι ότι η ιστορία καταγράφει μερικές φορές δύο πόλους, ο ένας είναι ο πραγματικός και ο άλλος η απάτη...

Αυτό δεν πρέπει να συμβεί στην περίπτωση του Καραϊσκάκη, πρέπει να διατηρήσει η κάθε περιοχή τα χαρακτηριστικά της και να πορευτεί με αυτά.

Το Μαυρομμάτι καυχιέται ότι του έλαχε να γεννηθεί ο Καραϊσκάκης και η Σκουληκαριά να έλκει την καταγωγή του εκ μητρός.

Πάντως δε θεωρώ αντιδικία τις αντιθέσεις μας, απλώς πρέπει να λέμε αυτά που είναι καταχυρωμένα από την ελληνική ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Να αφήσω με τη σειρά μου ένα σχόλιο για το πως γράφεται η wikipedia. Σαν αναγνωρισμένη εγκυκλοπαίδεια αντλεί τις πηγές της από ιστορικά συγγράμματα, αλλά είναι ελεύθερη στο κοινό. Δηλαδή όποιος έχει να αντιπαραθέσει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη μπορεί να την γράψει και αν η άποψη αυτή βρίσκει έστω και κάποια μειοψηφία γνωμών διαφορετική από την αρχική καταχωρείται ως εναλλακτική επιλογή. Κατά συνέπεια ελέγχεται η εγκυρότητά της.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ είπε...

Απάντηση στον κύριο Κώστα Γώγο:
Ο τόπος γέννησης ενός ήρωα του "ύψους" του Γεωργίου Καραϊσκάκη, δεν καθορίζει ούτε τον χαρακτήρα του, ούτε την εξέλιξή του. Τα γονίδια είναι που καθορίζουν τον άνθρωπο. Και αυτά ΔΕΝ είναι Καρδιτσιώτικα.
"Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης εγεννήθη τω 1782 εις Σκουληκαρυάν (ή Σκωληκωκαρυάν) της επαρχίας Άρτης από μοναχής τινός..." - Κωνσταντίνος Δ. Παπαρρηγόπουλος(ως εκπαιδευτικός και ως Έλληνας τον αναγνωρίζετε...).
Ο Αινιάν, ο βιογράφος του Ήρωα, τον ονομάζει Ηπειρώτη.
Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, τον ονομάζει Ηπειρώτη. Και τόσα άλλα...
Όλοι αυτοί έζησαν εποχή πιό κοντινή χρονικά με την δράση του ήρωα, σε σχέση με τον Καρδιτσιώτη υπουργό Παιδείας το 1927 Αλαμανή.
Αγαπητέ συνέλληνα, η ιστορία δεν γράφεται με Βασιλικά Διατάγματα.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν λαμπρός, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, γιά όλους μας πολέμησε.
Όμως ΟΧΙ στην μετονομασία του Δήμου Μουζακίου, είναι θαυμάσιο το όνομά του και πολύ όμορφος τόπος.
Υπάρχει Δήμος πρός τιμήν του ήρωα στον τόπο καταγωγής του. Ευχαριστώ.

evi είπε...

Τα παρακάτω ιστορικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι ο Γεώργιος . Καραϊσκάκης είναι γεννημένος στη Σκουληκαριά Άρτας.
1) Το επίγραμμα στον τάφο του στη Σαλαμίνα: «ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθείς Εν Αρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 Απριλίου 1827» το οποίο έγραψαν οι συμπολεμιστές του.
2) Η πλάκα που ήταν εντοιχισμένη στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Αρτας και έλεγε «1781 Μαρτίου... εις Ναόν Κοιμήσεως... ούτος ο διάσημος αγωνιστής του 1821. Τον Απρίλιο του 1962, παραδόθηκε για φύλαξη στο Μουσείο Παρηγορητίσσης Αρτας.
3) Ο Γώγος Μπακόλας, ο οποίος ζούσε στην περιοχή της Αρτας και η Σκουληκαριά και τα γύρω βουνά ήταν η περιοχή του, δεν θα πήγαινε την ανιψιά του Ζωή Διμισκή ή Ντιμισκή, (από τη Σκουληκαριά η ίδια), σε άλλο τόπο για να γεννήσει.

evi είπε...

Τα παρακάτω ιστορικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι ο Γεώργιος . Καραϊσκάκης είναι γεννημένος στη Σκουληκαριά Άρτας.
1) Το επίγραμμα στον τάφο του στη Σαλαμίνα: «ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθείς Εν Αρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 Απριλίου 1827» το οποίο έγραψαν οι συμπολεμιστές του.
2) Η πλάκα που ήταν εντοιχισμένη στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά Αρτας και έλεγε «1781 Μαρτίου... εις Ναόν Κοιμήσεως... ούτος ο διάσημος αγωνιστής του 1821. Τον Απρίλιο του 1962, παραδόθηκε για φύλαξη στο Μουσείο Παρηγορητίσσης Αρτας.
3) Ο Γώγος Μπακόλας, ο οποίος ζούσε στην περιοχή της Αρτας και η Σκουληκαριά και τα γύρω βουνά ήταν η περιοχή του, δεν θα πήγαινε την ανιψιά του Ζωή Διμισκή ή Ντιμισκή, (από τη Σκουληκαριά η ίδια), σε άλλο τόπο για να γεννήσει.

Ευη Γραμματικοπούλου